Steigerhout? Wat is dat

Lounge bank schuine rug_sfeer

Steigerhout? Wat is dat

Steigerhout zoals het in de volksmond genoemd wordt is niet meer dan vurenhouten planken. Vroeger alleen gezaagd om te gebruiken als steigermateriaal maar tegenwoordig een geliefde plank voor de klussers. Het vurenhout is een zachte houtsoort maar toch taai genoeg om intensief bewerkt te worden tot meubels. Nieuw vurenhout is erg vochtig en nog niet klaar om bewerkt te worden, de droogtijd kan oplopen tot 18 weken. Ga je toch aan de slag met hout dan niet droog is dan zullen je net gemaakte meubelen waar je zo trots op bent compleet uit z’n verband worden getrokken.

Vurenhout is een natuurproduct dat blijft werken, zeker als het onderhevig is aan temperatuurschommelingen, maar dat geeft nu juist het karakter aan het meubelstuk. Ook zal het hout naarmate de tijd vordert ook grijs gaan uit slaan. Verwacht niet gelijk een egale gloed, het kan zeven maanden duren eer dat gaat gebeuren.

Nieuw of gebruikt hout

Of je met nieuwe onbehandeld steigerhout of oud steigerhout aan de slag gaat is een persoonlijke voorkeur. Oud gebruikt hout heeft wel meer karakter doordat het intensief gebruikt is in de bouw, verfresten, cement en butsen geven het hout een unieke uitstraling. Nieuw hout geeft een wat natuurlijkere look aan je meubelen maar ook dat verandert naarmate het weer erin gaat zitten.

picknicktafel steigerhout

Steigerhout blijft hot

Steigerhout wordt al langer niet alleen tot loungeset verwerkt voor buiten maar steeds meer binnenshuis gebruikt. In menig interieur staat een kast, tafel of is de hele keuken van steigerhout gemaakt. Niet verwonderlijk dat de vraag naar vurenhout enorm gestegen is en de markt soms de vraag niet eens aankan. Veel meubelmakerijen verkopen daarom niet alleen hun eigen gemaakte meubelen maar verkopen ook hele planken rechtstreeks aan de particulier.

Het leek een rage die weer over zou waaien maar vele jaren later is steigerhout nog steeds een hot item voor de klusser. Gelukkig worden de klussers ook steeds creatiever en duiken er vooral op Pinterest steeds vaker creatieve ideeën op die je makkelijk zelf kunt maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *